B2C

Dakkapellen: Wanneer is een vergunning nodig?

Veel mensen kiezen er voor om een dakkapel te laten plaatsen. Logisch het heeft namelijk diverse voordelen, zoals extra ruimte en meer lichtinval op zolder en het kan binnen 1 dag gebeuren.

Voor het plaatsen van een dakkapel kan het wel zo zijn dat je aan bepaalde regels moet houden. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig. In dit artikel zullen we bespreken wanneer een vergunning nodig is en wanneer je vergunningsvrij een dakkapel mag laten plaatsen.

Wanneer is een vergunning vereist?

In Nederland heb je de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) voor bouwactiviteiten. Deze wet is ook van toepassing bij het plaatsen van een dakkapel.

Over het algemeen is het vereist om een omgevingsvergunning aan te vragen voordat je een dakkapel kunt plaatsen. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarin je zonder vergunning een dakkapel kunt laten plaatsen. Hier zijn de belangrijkste factoren die bepalen wanneer een vergunning nodig is.

Afmetingen

De afmetingen van de dakkapel is een van de factoren of er een vergunning verplicht is of niet. Als de dakkapel aan de achterzijde van het huis wordt geplaatst en de hoogte niet hoger is dan 1,75 meter, de breedte niet meer dan 2,5 meter bedraagt en de onderzijde ten minste 0,5 meter boven de dakvoet blijft, dan kun je in de meeste gevallen vergunningsvrij bouwen.

De plaatsing van de de dakkapel

Hoe de dakkapel geplaatst gaat worden kan ook van invloed zijn op de vergunningsplicht. Als de dakkapel aan de achterzijde van het huis wordt geplaatst, is de kans groter dat je vergunningsvrij kunt bouwen. Als je besluit om een dakkapel aan de voorkant van het huis te laten plaatsen of aan de zijkant is in veel gevallen een vergunning nodig.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan van de gemeente kan invloed hebben op de vergunningseisen. Sommige gemeentes hebben specifieke regels voor dakkapellen, zoals beperkingen op het gebied van uiterlijk, afmetingen of plaatsing. Het is raadzaam om het bestemmingsplan van jouw gemeente te raadplegen om te achterhalen wat de specifieke vereisten zijn.

Monumentaal pand

Als je in een monumentaal pand woont, gelden er strengere regels voor het aanpassen van de woning. In de meeste gevallen is het plaatsen van een dakkapel op een monumentaal pand vergunningsplichtig.

Hoewel dit een algemeen overzicht is van wanneer een vergunning vereist is voor een dakkapel, is het belangrijk om te vermelden dat de regelgeving kan variëren tussen gemeentes. Daarom is het altijd verstandig om contact op te nemen met jouw lokale gemeente of een professionele bouwkundige om de specifieke vereisten en procedures te bespreken voordat je begint met het plaatsen van een dakkapel.

Wanneer is een vergunning niet nodig?

In sommige gevallen is het mogelijk om een dakkapel te plaatsen zonder een vergunning aan te vragen. Dit wordt vergunningsvrij bouwen genoemd. Hier zijn enkele situaties waarin je geen vergunning nodig hebt:

Vergunningsvrije maatregelen

Als jouw dakkapel voldoet aan de voorwaarden van het vergunningsvrij bouwen, zoals eerder genoemd, kun je zonder vergunning aan de slag. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de afmetingen en plaatsing binnen de gestelde grenzen moeten vallen.

Achterzijde en niet zichtbaar vanaf openbaar gebied

Als je de dakkapel aan de achterzijde van je woning plaatst en deze niet zichtbaar is vanaf openbaar gebied, zoals de straat, is de kans groot dat je vergunningsvrij kunt bouwen. Dit geldt voornamelijk voor situaties waarbij je het uiterlijk van het huis niet verandert.

Beschermd stads- of dorpsgezicht

Als jouw woning zich in een beschermd stads- of dorpsgezicht bevindt, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt, zelfs als je aan de achterzijde van het huis bouwt. Het is verstandig om contact op te nemen met de gemeente om te controleren of er specifieke regels gelden voor jouw locatie.

Het is belangrijk op te merken dat vergunningsvrij bouwen niet betekent dat er geen regels en voorschriften zijn. Je moet nog steeds voldoen aan bepaalde bouwtechnische eisen en eventuele regels vanuit het Bouwbesluit, zoals veiligheid en constructievoorschriften. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een deskundige om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet.

Het aanvragen van een vergunning

Als je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel, moet je een omgevingsvergunning aanvragen bij jouw gemeente. Dit vereist het indienen van specifieke documenten, zoals bouwtekeningen en een bouwplan. Het is verstandig om professioneel advies in te winnen en de hulp van een architect of bouwkundig adviseur in te schakelen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde documenten correct indient.

Het vergunningsproces kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de complexiteit en de regels van jouw gemeente. Het is raadzaam om ruim van tevoren te beginnen met het aanvragen van de vergunning, zodat je geen vertraging oploopt in jouw bouwplannen.

Conclusie

Bij het plaatsen van een dakkapel is het belangrijk om te weten wanneer een vergunning vereist is en wanneer je vergunningsvrij kunt bouwen. Hoewel de algemene richtlijnen aangeven wanneer een vergunning nodig is, kunnen de specifieke regels variëren tussen gemeentes. Het is daarom essentieel om contact op te nemen met jouw lokale gemeente of een professionele bouwkundige om de exacte vereisten en procedures te achterhalen.