B2C

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever: Een veelzijdige jachthond

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, ook wel Toller genoemd, is een middelgrote jachthond afkomstig uit Nova Scotia, Canada. Deze slimme, energieke en aanhankelijke honden zijn gefokt om te jagen op watervogels, en staan bekend om hun unieke jachttechniek en hun feloranje vacht.

Geschiedenis van de Toller

De Toller is ontstaan in de vroege 19e eeuw in Nova Scotia, waar lokale jagers op zoek waren naar een hond die kon helpen bij de jacht op watervogels. Ze wilden een hond die niet alleen kon apporteren, maar ook in staat was om de aandacht van de vogels te trekken en ze naar de jagers toe te lokken.

Dit werd bereikt door de hond heen en weer te laten rennen langs de kustlijn, terwijl hij speelde met een stuk hout dat leek op een aangespoelde vogel. De vogels werden nieuwsgierig en zwommen dichterbij, waardoor de jagers ze gemakkelijker konden schieten.

De Toller is ontstaan uit verschillende rassen, waaronder de Engelse Cocker Spaniël, de Chesapeake Bay Retriever en de Golden Retriever. De naam “Tolling” komt van het Engelse woord “to toll”, wat zoveel betekent als “lokkend” of “aantrekkend”. In Canada zijn Tollers nog steeds populair als jachthond, maar ze zijn ook steeds vaker te vinden als gezelschapshond.

Uiterlijk van de Toller

De Toller is een middelgrote hond die tussen de 48 en 51 cm hoog kan worden en tussen de 17 en 23 kg weegt. Het ras heeft een sterk en gespierd lichaam met een brede borst en een rechte rug. De kop is wigvormig en de oren zijn driehoekig en hangend. De ogen zijn meestal amberkleurig en hebben een heldere, intelligente uitdrukking.

Maar het meest opvallende aan de nova scotia duck tolling retriever is toch wel zijn feloranje vacht, die bestaat uit een dichte ondervacht en een waterafstotende bovenvacht. De kleur van de vacht kan variëren van licht rood tot diep mahonie, en sommige Tollers hebben witte aftekeningen op de borst, voeten en staartpunt. De vacht van de Toller is relatief onderhoudsarm en hoeft slechts af en toe te worden geborsteld.

Karakter van de Toller

De Toller staat bekend om zijn energieke, intelligente en aanhankelijke karakter. Het zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben en graag willen werken. Ze zijn slim en leergierig en kunnen goed getraind worden voor verschillende takken van hondensport, zoals gehoorzaamheid, agility en flyball. Tollers zijn ook goede zwemmers en vinden het vaak heerlijk om in het water te spelen.