B2C

Vloerisolatie

Vloerisolatie in appartementen?

Ook isolatie kan een grote invloed hebben op het wooncomfort en energieverbruik van een appartement. Vooral oudere appartementen zijn vaak niet of nauwelijks geïsoleerd, waardoor er via verschillende oppervlakken veel warmte verloren gaat.

Dit kan ook via de vloer het geval zijn, daar kun je wat aan doen. Overweegt u om de vloeren van uw appartement te isoleren? Dan leest u hier wat uw mogelijkheden zijn.

Isoleren aan de bovenkant

Als je in een appartement woont, heb je eigenlijk geen andere keuze dan deze van bovenaf te isoleren. Buren kunnen beneden wonen, of ze kunnen kelders hebben.

Daarom is het plaatsen van isolatie door de kruipruimte geen optie voor u. Daarom moet je in een appartement bijna altijd door het woongedeelte.

Tijdens de klus wordt uw huidige vloer volledig verwijderd totdat de ondervloer zichtbaar is. Vervolgens wordt deze afgedekt met isolatie of mortel en wordt de nieuwe vloerbedekking erop gelegd.

Kosten vloerisolatie

Aangezien dit een vrij arbeidsintensieve klus is, betaal je veel voor de isolatie bovenop de vloer. In het geval van een volledige vloerrenovatie kunnen de kosten oplopen tot 150 euro per vierkante meter. Er zijn echter andere manieren om het te doen, en dan betaal je een stuk minder. Onderstaande tabel geeft u een idee van de prijzen die u in verschillende situaties kunt tegenkomen. Deze zijn inclusief BTW.

  • Zelf je vloer isoleren €10-€15 per m²
  • Uitbesteden aan een specialist €35-€45 per m²
  • Vloerrenovatie €100-€125 per m²

Waarom vloer isoleren in appartement

Als je appartement direct boven de garageboxen ligt, zal de vloer toch koud aanvoelen. Met een onverwarmde garage kan deze kou je huis binnendringen. Dan geeft de isolatie je veel comfort en warme voeten.

Een andere veelgehoorde klacht over appartementen is geluidsoverlast. Er kunnen burenruzies ontstaan. Het harde geluid van een voorbijlopende buurman kan een grote irritatie zijn. De hele dag in je eigen huis rondsluipen is ook geen optie.

Door de geluidsabsorberende werking kan vloerisolatie ook als akoestische oplossing worden toegepast.

Hoe isoleer je de vloer van uw appartement?

De vloerisolatie van het appartement gebeurt van bovenaf. Standaard vloerisolatie kan hier niet worden toegepast.

Het is mogelijk om met een dekvloer te werken. Het zorgt er niet alleen voor dat het geluid gedempt wordt. Thermische voordelen minimaliseren warmteverlies.

Deze vloeren zijn dik. Daarom moeten er ook aanpassingen gedaan worden aan uw deuren en plinten.
Niet elk appartement is voorzien van vloerisolatie. Isolatie maakt uw vloeren zwaarder. Hierdoor verandert de staat van uw woning. Zeker bij oudere appartementen is het belangrijk om dit eerst te checken, bijvoorbeeld bij uw gemeente.

Voordelen vloerisolatie in een appartement

1 Bespaar op gasrekening (tot 45% besparing op energiekosten per maand)
2 Snelle terugverdientijd, u heeft uw investering in ongeveer 2-3 jaar terugverdiend (hoger rendement dan spaarrekeningen)
3 warmere muren / comfortabeler leven
4 Vermindert de kans op vochtproblemen
5 voor een gezonder binnenklimaat
6 Voltooid in één dag, vrijwel voltooid.
7 Onzichtbaar na die dag