B2C

Wat kost een advocaat?

De kosten van een advocaat kunnen sterk variëren, afhankelijk van de aard van de zaak en de ervaring en specialisatie van de advocaat. In sommige gevallen kan een advocaat u een vaste prijs aanbieden, bijvoorbeeld voor het opstellen van een contract of het verdedigen van een eenvoudige strafzaak. In andere gevallen kan de advocaat u een uurtarief in rekening brengen, bijvoorbeeld voor een complexe civiele zaak of een strafzaak waarvoor een verdediging op maat nodig is.

In Nederland bestaat er een systeem waarbij de advocaat tarieven rekent voor de zaken die hij of zij behandeld, dit zijn de zogenaamde “ROL tarieven” , hierdoor zijn er voor bepaalde zaken standaard bedragen waarmee wordt gerekend.

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u de kosten van een advocaat wilt begroten:

  • Uurtarief: dit is het bedrag dat de advocaat in rekening brengt voor elk gewerkt uur. Het uurtarief kan sterk variëren, afhankelijk van de ervaring en specialisatie van de advocaat.
  • Kosten voor bijkomende werkzaamheden: naast het uurtarief kan de advocaat ook kosten in rekening brengen voor bijkomende werkzaamheden, zoals reiskosten, kosten voor het opstellen van documenten en kosten voor het inschakelen van experts.
  • Provisie: sommige advocaten vragen een provisie als borg voor de kosten die zij zullen maken. Dit bedrag wordt afgetrokken van de eindafrekening.
  • Winst- en risicovergoeding: Sommige advocaten vragen een winst- en risicovergoeding voor de kosten die zij maken.

Het is verstandig om van tevoren duidelijke afspraken te maken over de kosten, zodat u weet waar u aan toe bent.

Het is verstandig om altijd duidelijke afspraken te maken over de kosten, zodat u weet waar u aan toe bent en geen verrassingen krijgt.